Yvonne Melchers

Geboren in Haarlem bracht  ik als kind lange zomers door op het Bloemendaalse strand, weer of geen weer. Het is duidelijk dat hier mijn liefde voor de Hollandse kusten is ontstaan. Toen ik iets ouder was namen mijn ouders mij mee naar Italië, waar de sfeer grote indruk op mij maakte.  Veel later was ik vaak in Italië en kwamen deze twee liefdes samen in mijn schilderwerk, van het koele licht aan de Hollandse kusten tot het warme Italië in al zijn facetten. Zo ontstonden o.a. mijn series De Noordzee, Italiaanse Taferelen en  Portretten Siena Palio.

Ik volgde na de middelbare scholen in Haarlem en in de VS het basisjaar van de Rietveld Academie in Amsterdam, maar stopte daarmee omdat de combinatie met een fulltime baan niet mogelijk bleek. Het duurde jaren voordat ik weer serieus kon schilderen en ik begon met een serie aquarellen. Sinds een jaar of 25 werk ik bij voorkeur in olieverf en gebruik daarbij het beperkte palet van Claude Monet. Dat zijn naast het wit (titaan en zink) 5 kleuren (kobalt blauw, cadmium geel, kraplak, vermiljoen en smaragdgroen). Dit kleine palet geeft mij overzicht en ik kan daarmee zoals Monet de meeste gewenste kleuren maken. Mijn verfgebruik is meestal vrij pasteus en door het gebruik van vrijwel alleen varkensharen penselen blijft de penseelstreek goed zichtbaar.

Na jarenlang in Amsterdam en omgeving en ook in Italië te hebben gewoond en gewerkt, ben ik in 2022 verhuisd naar Alkmaar en ben ik weer dicht bij de duinen en  stranden.

Over mijn werk schreef collega Alessandro Tomassetti:

“Yvonne Melchers toont haar beheersing van licht en vorm in haar weelderig gedetailleerde schilderijen van zowel intieme als universele onderwerpen. Of het nu gaat om het schilderen van een tafereel aan haar geliefde Noordzeekust, het portret van een sterke maar kwetsbare jongeman gekleed voor de historische Siena Palio rondgang, of de verkreukelde lakens en texturen van een hotelkamer in Venetië, Melchers doordrenkt elk met een gloed die spreekt van het echte en het etherische. Nauwkeurige technische vaardigheden worden gecombineerd met een rijk historisch palet en treffende composities in schilderijen die een onuitwisbare indruk achterlaten.”