YVONNE ALTING

Yvonne Alting 1959 Heerhugowaard

Na haar opleiding textiel monumentaal aan de K.A.B.K. in Den Haag is Yvonne Alting gekozen voor de collagetechniek. Japanse vormgeving is voor haar een belangrijke inspiratiebron. Vanaf 2012 maakt zij ook collages op de computer.

Thema’s uit de natuur vormen het uitgangspunt voor haar werk. Haar favoriete thema’s zijn zee, landschappen, vogels, bomen en tulpen. Zij combineert uiteenlopende materialen. Zoals papier, transparante textiel, metaal en hout, maar ook aluminium en glasvezel, die door hun glans het werk een subtiele en lichte uitstraling geven. Een kenmerkend voor haar werk is dat het in lagen opgebouwd wordt. Zelden is het zelden helemaal plat. Soms komen de lagen los van de achtergrond, waardoor het halfruimtelijk wordt.

De invloed uit Japan vormt een rode draad in haar werk. Een bezoek aan een expositie over Japanse vormgeving in de jaren tachtig leidde tot het maken van abstracte materiaal collages, waarbij zij geen textiel gebruikte.  In 2004 deed de textiel opnieuw zijn intrede vanaf die tijd is zij ook figuratief aan werken. In 2011 bezocht zij Japan en zag behalve de oude tradities met het streven naar rust en harmonie, ook de vernieuwing met de hectiek en dynamiek van de moderne tijd. Nu maakt zij naast de ingetogen handgemaakte collages ook levendige grafiek in een eigen beeldtaal.

Yvonne Alting woont en werkt in Heerhugowaard.