Theo Steemers

Theo Steemers is van oorsprong architect. Bijna tien jaar geleden begon hij met de opbouw van een fotografiepraktijk en de opleiding daarvoor. Het accent ligt vooralsnog op de snijvlakken van landschap, stedenbouw en architectuur. Hij zoekt vooral naar vervreemdende confrontaties met situaties die vanzelfsprekend en alledaags lijken.

Voorbeelden daarvan zijn de projecten: Transitolandschappen (overslag van kolen en erts in havens als landschap verbeeld), Megalopolis Dubai en De Vijfde wand. Ramen is de titel van een van de lopende projecten: weerspiegelingen van landschappen gevangen in omlijstingen die zijn losgeweekt uit gevels van bestaande gebouwen. En in samenwerking met een componist ondersteunen sequenties van fotobeelden en films enkele van diens hedendaagse klassieke muziekwerken.

Naast deze autonome projecten maakt hij ook reportages en documentaires van met name culturele evenementen. Daarnaast stelt hij tentoonstellingen samen en doet hij de editing van kunst- en fotoboeken. Werk in collecties van o.a. HvA Amsterdam, CBK Amsterdam, Gemeente archief Rotterdam, Regionaal Archief Alkmaar.

Theo Steemers (1947-2021)