Suzanne van Baarsen

Suzanne van Baarsen (Alkmaar, 1980) is een multidisciplinair kunstenaar met een voorliefde voor textiel. Ze studeerde architectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1997-2001) en textielvormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie (2002-2006). Suzanne woont en werkt in Almaar.

“Spiritualiteit en kunst zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik onderzoek de connectie tussen het ‘wereldse’ (zichtbaar, ratio) en het ‘hogere’ (onzichtbaar, gevoel).

Naald, draad en kralen vormen de basis van mijn sculpturale werk, dat voornamelijk bestaat uit poppen. Opgeleid als textielvormgever voel ik mij thuis bij technieken als haken en borduren. Het werk ontstaat intuïtief tijdens een tijdsintensief en ambachtelijk maakproces; de therapeutische herhaling van kralen borduren werkt als meditatie. Kleur, materiaal en tactiliteit zijn een rode draad en een grote inspiratiebron.

Naast ruimtelijk werk maak ik collages en schilderijen. Ik ben gefascineerd door oude schrifttekens, symbolen, pictogrammen, goden, hiërogliefen en bouwelementen uit diverse culturen. Door deze symbolen in verschillende technieken te stapelen en te mengen is een eigen mystieke beeldtaal ontstaan.Ik zie mijn collages als een extra laag en verdieping; het universum waarin mijn poppen tot leven komen.”