Susana Mulas Lastra

Ik ben onderdeel van de natuur, ik ben natuur, wij mensen zijn natuur. We zijn verbonden met de natuur die ons omringt, ook met wat we niet direct kunnen zien. Mijn tekeningen zijn de ’taal’ waarmee ik deze onzichtbare natuur laat spreken. Ik ben gefascineerd door haar schoonheid, complexiteit, mysterie en haar belang voor het leven op Aarde. Het zijn kwetsbare, vaak onbekende organismen die deel uitmaken van vrijwel elk ecosysteem op onze planeet. Veel soorten verdwijnen, de biodiversiteit wordt bedreigd door ons gedrag en verstoorde relatie met de natuur.

Met het papier als microscoop vertaal ik mijn observaties en reflecties naar gedetailleerde pasteltekeningen. Soms vraagt een tekening een andere soort tekenmateriaal, maar pastelkrijt en houtskool hebben mijn voorkeur. Ze zorgen ervoor dat ik mijn handen intensief gebruik: ik teken niet alleen met krijt maar vaak ook direct met mijn vingers op het papier.

Ik zoom graag in, vergroot en transformeer. Ik speel met mijn verbeelding terwijl ik het perspectief en de schaal verander. Soms weet je niet meer waar je precies naar kijkt. De wetenschappelijke beelden, de echte organismen die mij inspireerden verdwijnen. Hun vormen en kleuren veranderen. Ik creëer nieuwe fysieke vormen in nieuwe omgevingen. Omgevingen waarin ik het leven zie als een samenwerkingsproces, een netwerk van complexe verbindingen.