Rob Bloemkolk

Rob Bloemkolk (1958) schrijft satirisch getinte komedies waarin het menselijk onvermogen centraal staat. In films als ‘Hannahhannah’ (2007), ‘Vakantie in Eigen Land’ (2011) en ‘4 ouders, twintig leugens en een scharrelei’ (2012) wordt het onvermogen te communiceren, eerlijk te zijn of eigen falen toe te geven droogkomisch, soms schrijnend maar altijd met mededogen voor de personages beschreven. ‘We zijn allemaal sukkelaars. We weten geen van allen wat waarheid is. En vooral de waarheid over onszelf is voortdurend in nevelen gehuld. Dat is een terugkerend motief in Bloemkolk’s werk. Zijn personages gaan steevast struikelend door het leven.

Zijn televisiedebuut ‘Beet’ (2003), een tekstloze korte film is dat jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars. Het single play ‘Droog’ (2004) levert hoofdrolspeler Bert Luppes een onderscheiding op voor beste comedy acteur.

Afgelopen anderhalf jaar werkt Bloemkolk aan het tweeluik ‘De val van Willem Aantjes’ over de dramatische aftocht van de eerste fractievoorzitter van het CDA nadat hij publiekelijk beschuldigd is van lidmaatschap van de Waffen SS. De serie is eind 2013 door de EO uitgezonden. Rob Bloemkolk is ook actief als theaterschrijver. Hij maakte ondermeer voorstellingen met Fred Delfgaauw, Erik Koller, Rik Hoogendoorn en zijn partner Ila van der Pouw.