Nuray Ataş

Nuray Atas woont en werkt in Nederland en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk is in diverse gemeentelijke en provinciale kunstcollecties, galeries, kunstuitleencentra en in privécollecties opgenomen. Zij heeft de afgelopen jaren diverse overheid- en particuliere monumentale opdrachten uitgevoerd.

Opleidingen:
Academie voor Beeldende kunsten( M.Sinan Universiteit ) in Istanbul (1960-1965)

Postacademische opleiding:
Rijksacademie in Amsterdam (1966-1969)

Toelichting:
In mijn werk komen verschillende thema`s voor zoals licht en reflecties, tijd en ruimte, zichtbaar en onzichtbaar, elementen van de natuur. Deze aspecten komen zowel in vroegere schilderijen, objecten en installaties voor. Ook in mijn recente figuratief en geabstraheerd landschappelijke werk. Ik heb interesse in natuurkundige theorieën over de kwantummechanica zoals The String Theory. Hierbij wordt over meer dan 4 dimensies gedacht. Van jongs af aan had ik fantasieën over ruimtelijkheid en meerdere dimensies en maakte ik schetsen daarover. Steeds meer voel ik me uitgedaagd om op de een of andere manier natuurwetenschappelijke kennis in verband te brengen met beeldende kunst. Op schilderijen van J. Vermeer, Escher, muziek van in J.S. Bach zie ik ruimtelijkheid van wiskundig denkende kunstenaars. Werkelijkheid moet steeds opnieuw benaderd worden. Als kunstenaar heb ik nooit in mijn werkwijzen naar een bepaalde stijl gezocht. In plaats daarvan ben ik de onderzoekende en experimenterende kant op gegaan. Het fenomeen kunst heeft voor mij met meer dimensies en oneindigheid te maken.

Werkwijze:
Als het startpunt een zichtbare werkelijkheid is, dan probeer ik die te manipuleren en te vervormen. Als ik vanuit de fantasie werk; dan neem ik de vrije geometrische vormen in combinatie met figuren zoals in de serie “podium in beeld “; combinatie met figuren zoals in de serie “podium in beeld “

Mijn werk bestaat uit:
Schilderijen, glas objecten, installaties, tekeningen, grafiek.

CV:
2017 – Art Zaanstad Zaandam
2017 – KCB Museum Kranenburgh Leden Tentoonstelling
2016 – CBK Amsterdam Z.O –open ateliers Munt str.7 Hoorn
2015 – KCB Bergen -Telefoon Centrale Alkmaar
2014 – Gemeentehuis  Koggeland- NH
2014 – KCB- Museum Kranenburgh – Intermezzo Bergen NH
2013 – Kunstcentrum Kranenbrugh-Bergen NH
2012 – Kunstroute Twisk
2012 – DMO, Weespersraat 101 Amsterdam
2012 – Schilderijen aangekocht door Kunstuitleen ZO Amsterdam
2011 – Stadhuis Hoorn
2011 – Kunst Centrum Bergen NH
2010 – International Art Center Istanbul