Nan Mulder

Na meer dan 30 jaar in het buitenland (Schotland en Ierland) is Nan Mulder in 2013 terug verhuisd naar Nederland. Haar vele internationale reizen (vaak samen met KCB lid Gea Karhof) en de plaatsen waar zij gewoond heeft, laten duidelijke sporen na in haar werk. Een kunstenaar ver van huis creërt een visuele innerlijke wereld om haar verhaal te vertellen.

Nan Mulder studeerde schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1967-’72) en de Academie voor Schone Kunsten in Krakow, Polen (1972-’73). Tijdens deze laatste studie begon zij te werken in de grafische techniek mezzotint. Dit is een intensieve, moeilijke techniek, die veel geduld eist en waarin op koper van donker naar licht wordt gewerkt. Er zijn slechts enkele kunstenaars in Nederland in deze techniek werken. Soms combineert zij de mezzotint met andere grafische technieken. Ook maakt zij schilderijen die in vele dunne lagen worden opgebouwd.

Zij gaf les in grafiek aan Edinburgh College of Art en aan Dun Laoghaire School of Art and Design in Dublin. Ook is ze meermalen resident artist geweest in The Tyrone Guthrie Centre in Annaghmakerrig, Ierland en was ze gast docent in mezzotint aan kunst academies in Schotland, Ierland, Nederland en Nepal. Ze geeft regelmatig ‘masterclasses’ in mezzotint. In 1996 studeerde ze ook af in Engelse Literatuur aan de Universiteit van Edinburgh (MA, Honours).

Het werk van Nan Mulder is over de hele wereld geëxposeerd. Zij won verschillende prijzen inclusief een Scottish Arts Council Award en de Intaglio Printmaking Price. In 2011 stond ze op de ‘short list’ voor de ‘Price for Originality and Breaking Classical Bounderies’ bij het eerste ‘International Mezzotint Festival’ in Ekaterinburg in Rusland. Naast de KCB is zij professioneel lid van de Society of Scottish Artists, Kunstenaars Vereninging de Ploegh en de CPCANZ (Central Print Council Aotearoa New Zealand)