Marlijn Franken

Marlijn Franken (1956) verruilde in juli 2018 Amsterdam voor Bergen. Marlijn maakt textielsculpturen, draagbare kunst, video en installaties waarin deze disciplines samenkomen. Ze werkt het liefst site-specifiek, meestal zonder vooropgezet plan; ze laat zich leiden door haar gekozen materiaal. De plek inspireert en het werk ontstaat daaromheen.

Marlijn is autodidact als kunstenaar; als videomaker deed ze bij Open Studio de opleiding camerajournalist / allround filmer. Eerder deed ze de Rotterdamse Snijschool (technisch patroontekenen / couture praktijk). Ze zoekt in haar kunst naar een rustpunt, een balans in de overweldigende chaos om haar heen. Zo zijn haar videobeelden meestal vertraagd. Het samenwerken met kunstenaars uit andere disciplines en/of culturen inspireert Marlijn enorm. Ook blijkt het een verrijking op te leveren in haar artistieke ontwikkeling.

Sinds 2012 ligt het zwaartepunt bij video.¬†Naast haar autonome werk filmt ze ook in opdracht (documentair, registraties, portretten). Sinds 2015 werkt Marlijn met een cameradrone; een totaal nieuw perspectief! Inmiddels is ze gediplomeerd drone piloot. Marlijn’s kunst werd getoond op exposities en filmfestivals in binnen- en buitenland.¬†Veel van haar exposities gaan verder dan het ophangen van werk; het worden manifestaties, totaalervaringen door samen te werken met muzikanten, performers etc. binnen een door haar aangegeven kader.