Marieke van Diepen

Sinds 2007 werk ik als zelfstandig beeldend kunstenaar. Afgestudeerd als sieraden ontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie is mijn werk nooit onder één noemer te vangen geweest. Veel van mijn projecten van de afgelopen jaren hebben met mijn favoriete onderwerp ’thuisgevoel’ te maken. Op mijn website is een selectie te zien van de verschillende projecten die ik heb gedaan.

De rode draad binnen al mijn werk is tekenen. Veel projecten beginnen met een potlood en een wit papier, daarna kan het alle kanten op. Sinds maart 2022 heb ik dan ook besloten om mij met name te gaan richten op tekenen en illustreren. Dit besluit viel niet geheel toevallig samen met het uitkomen van het eerste door mij geïllustreerde prentenboek, ‘Daan Hijskraan’ in samenwerking met Anna van Diepen.

Ik werk graag met herkenbare beelden om van daaruit de fantasiewereld en de wereld van inspiratie te betreden. Met name in tekeningen voor kinderen is dat een bewuste keuze. Door naast een fantastisch verhaal ‘realistische’ herkenbare beelden te plaatsen worden kinderen gemotiveerd hun eigen fantasie aan te spreken en leren zij (hun eigen) verhalen te herkennen in hun dagelijkse leven. Voor de kinderen die Daan Hijskraan kennen is elke hijskraan die ze nu tegenkomen Daan, alle spreeuwen zijn hun vrienden, en in het bos kan je op zoek naar een boom die een beetje blauwig is. 

Ik teken zowel analoog  als op een tablet in photoshop. Met de hand werk ik met diverse technieken en materialen. Kroontjespen met oostindische inkt gebruik ik voor de zwart wit tekeningen en de lijnen. Daarnaast werk ik graag met ecoline, kleurpotloden, copic markers, acrylverf, grafiet, potlood en blijf ik altijd op zoek naar nieuwe materialen waar ik blij van wordt.

Daan Hijskraan is in herdruk, er komt een nieuwe tekeningen serie aan, en er ligt een hele stapel ideeën op de plank. Het is een kwestie van tijd, geen kwestie van inspiratie. En er komt een tweede prentenboek aan in samenwerking met Sabine Wassenberg, dit keer een filosofisch prentenboek voor kleuters.