Marga Knaven

Ik ben geboren te Arnhem in een bakkersgezin. Van jongst af aan wilde ik kunstenaar worden. Na de middelbare school te hebben afgerond, ben ik naar de kunstacademie in Den Bosch gegaan. Begin jaren 80 ben ik aldaar op de keramiekafdeling afgestudeerd. Meteen daarna heb ik nog 6 maanden gewerkt in het keramisch werkcentrum, dat toen nog in Heusden was gesitueerd. Aldaar raakte ik in de ban van porselein, ook wel het witte goud genoemd. De kwetsbare schoonheid en lange geschiedenis van dit materiaal prikkelden me op zoek te gaan naar de grenzen van deze bijzondere klei. Na enige tijd slaagde ik erin om flinterdunne vellen te gieten, die ik na het drogen losjes vouwde, drapeerde en ogenschijnlijk achteloos in de ruimte achterliet.

 

Tegenwoordig werk ik met rubber. Fysiek zeer uitgesproken die geur en aanwezigheid, maar als materiaal minder afstandelijk. Het voelt verwant als huid, als massa. Het laat zich samenvoegen en verbinden. Het blijft soepel en flexibel. Het is qua materiaal tegengesteld aan het porselein en wordt ook wel het zwarte goud genoemd.

Mijn werk ontstaat in een intuïtief proces, waarbij ik zonder ontwerp, iedere stap zorgvuldig afweeg, met toch een vanzelfsprekend eindbeeld als resultaat. Het leidt tot grote aanwezige vormen, die uitwaaieren in onverwachte lichtheid en transparantie. Tegelijkertijd zijn ze ongrijpbaar, aandacht vragend en bevreemdend. Eigen entiteiten, die nabij zijn en zich niet laten negeren. Ik kies materialen die imponeren. Soms door hun fysieke verschijningsvorm broos en kwetsbaar. Soms door hun zintuiglijke impact. Je kunt je er niet aan onttrekken.

Marga Knaven – Foto : Jan van den brink

Website