Kees de Kort

(in memoriam)

Kunstacademie: Amersfoort, Utrecht, Amsterdam
Opdrachten: glas in lood, monumentaal en illustratief

Een veehouder bekeek mijn schilderij ( een mesthoop ) “Groeten uit Nijkerk”, het is wel mooi geschilderd hoor, maar het is geen beste mest.

De schilderijen van varkens zijn geen registratie van deze levende en intelligente dieren maar een interpretatie daar van. Hoe varkens reageren, denken of beleven weten we niet, we zien slechts de buitenkant. Hoewel de vorm van deze dieren in deze schilderijen soms abstract overkomt, is er toch herkenning. Zonder herkenning van deze bijna vergeten dieren zou het schilderij bijna geen emotie te weeg brengen. Het einde van deze dieren lijkt prominent aanwezig, het spel met vormen, rompen en karkassen in een andere omstandigheid dan de werkelijkheid is intrigerend.

De laatste jaren werk ik voornamelijk aan schilderijen waar deze dieren prominent aanwezig zijn. Een hoge schilderijen productie heb ik niet, internationale opdrachten e.d. vragen veel tijd. Ik hou ook niet van persoonlijke aandacht of op de voorgrond treden, liever verdwijn ik in mijn schilderijen, die tillen mij boven het dagelijks leven uit …..