Jan Groenhart

Jan Groenhart (1952) woont in het Noord-Hollandse Bergen. Hij ging naar de Rietveld Academie in Amsterdam omdat hij zich aangetrokken voelde tot de voor hem nog onbekende wereld van de schilderkunst. Daar leerde hij om betekenis te geven aan kleur en vrij te zijn in vorm en stijl. De bagage die hij meekreeg stelde hem in staat vorm te geven aan zijn gedachten.

Zelf zegt hij over zijn ontwikkeling als kunstenaar:
‘Wat een heerlijk vak! Elke dag doen wat je het allerliefste doet. Na mijn opleiding aan de Rietveld Academie, de enige opleiding waar ik echt plezier in heb gehad, heeft mijn leven altijd in het teken van schilderen gestaan. Schilder wordt je niet, maar ben je. Mijn werk heeft altijd met buiten, met ruimte te maken. De eerste twintig jaar heb ik dit vertaald in aquarel. Het Nederlandse landschap met zijn water en lucht, leent zich daar goed voor. Na die periode ben ik gaan reizen en heb ik nagedacht wat en hoe ik verder wilde. Het beste uit mezelf halen, was en is mijn leidraad.
Ik heb me toen gestort op andere materialen en zelfs mensen en dieren dienden zich in mijn werk aan. Toch blijft het landschap de rode draad in mijn werk. Ik heb een periode geschilderd met acryl op doek en allerlei andere ondergronden. De laatste tijd werk ik vooral met klassieke olieverf op doek maar ook wel op staal. Het gaat steeds minder over de topografische gelijkenis en steeds meer over de vertaling van mijn gevoel over het landschap.’