Jaap Borgers

Jaap Borgers wordt in de 60er en 70er jaren opgeleid tot beeldend kunstenaar. Eerst studeert hij schilderen/tekenen aan Academie Artibus (de tegenwoordige Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en later beeldhouwen en glasblazen aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Oorspronkelijk werkt hij als schilder realistisch. Bij het beeldhouwen gaat zijn interesse vooral uit naar de ambachtelijke kant en de beheersing over materialen en technieken.

Nadat hij de Finse keramiste Pike Räsänen ontmoet, woont en werkt Borgers meer dan tien jaar voor een groot deel in Finland. Door hun samenwerking gebruikt hij vaak klei en komt hij in aanraking met de Japanse ‘Raku’ techniek, wat resulteert in beelden opgebouwd uit dunne, Raku gestookte, kleiplakken waarin hij afdrukken verwerkt van eerder gemaakte portretten. Hij combineert dit met oud, verweerd ijzer.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar organiseert hij al zo’n vijftien jaar kunstmanifestaties waarin jaarlijks over de honderd professionele kunstenaars participeren. Hier heeft hij ook een platform voor projecten die hij maakt in samenwerking met andere kunstenaars.

Hij houdt zich de laatste jaren ook meer en meer bezig met installaties. Zijn recente werk heeft bijna altijd wel iets te maken met de tijd, verandering of verval.

Borgers heeft met uiteenlopend werk geëxposeerd in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Finland.