Ingerid Opstelten

Ingerid Opstelten volgde haar opleiding aan de “Hogeschool Holland” in Diemen ( Amsterdam), waar zij zowel in ruimtelijke- als in tweedimensionale vormgeving is afgestudeerd (1989). Hierna is zij doorgegaan zich in verschillende disciplines van de beeldende kunst te ontwikkelen. In de afgelopen jaren heeft zij een aantal installaties vervaardigd, waarbij het ruimtelijk werk, weliswaar het startpunt is, maar door toevoeging van licht en geluid de omgeving onderdeel wordt van het kunstwerk.

Artistieke en inhoudelijke uitgangspunten:
In mijn werk laat ik mij leiden door het uitgangspunt dat wat fysiek zichtbaar is van de mens slechts als drager dient. Het geen de mens beweegt; zijn ‘innerlijk’, laat zich moeilijker vangen. In deze maatschappij worden we overspoeld door visuele informatie hierdoor zijn we al meer geneigd oppervlakkig te kijken. Audiovisuele middelen dienen in mijn werk als tweede laag; geven mij de mogelijkheid het werk een innerlijk mee te geven. Door videofilm en geluid toe te voegen aan mijn installaties en objecten, krijgt het werk tevens een tijdsduur mee. Hierdoor worden mensen uitgenodigd langer naar het werk te kijken, en zo de aard van het werk op zich in te laten werken.

De afgelopen drie jaar werk ik al meer toe naar interactieve projecten, waarbij het publiek onderdeel vormt van het werk, of zelf bij kan dragen aan de uiteindelijke vorm die het werk aanneemt. In dit soort ‘performances’, werk ik vaak samen met mijn zus karen Opstelten. Als ‘the Ártsisters’ treden wij samen op en zoeken wij naar een samengaan van onze kunstdisciplines. Daarnaast maak ik de laatste jaren ook lichtobjecten met een meer toegepaste functie. Ze zijn bedoelt voor aan de wand als verlichting, maar ieder product is anders en uniek. De hand en het gebaar waarmee het licht wordt aangeboden is uitgangspunt bij deze objecten.