Harry Agema

Harry Agema -1946 Amsterdam – woont in Bergen N.H.

Na zijn opleiding aan de VL-VU (docent beeldend) bouwde hij – toen nog in de PIJP / Amsterdam – op zolder zijn eigen draaischijf, kocht een oven, kleiwals en veel steengoedklei. Zijn liefde lag toen vooral bij de T – KOM van de Japanse Thee-ceremonie, daarnaast maakte hij ook zijn eigen ‘containers’ voor Ikebana – de Japanse bloemschikkunst. Naast keramist heeft hij zich ook ontwikkeld als graficus in de breedste zin van het woord, vooral in het GAA (Grafisch Atelier Alkmaar), waar hij zo’n 15 jaar bijna elke dag werkte.

Nu is hij weer helemaal terug bij keramiek – ruim 4 jaar is handvormen in porselein met stains (pigmenten) en soms goudluster – zijn lust en leven. Hij werkt in 2D over het algemeen thematisch, waarbij zijn eigen lichaam (handlijnen) en lichaamsritme vaak uitgangspunt zijn. Binnen de keramiek laat hij dat thema los; een speelse en experimentele werkwijze levert levendige, verrassende kunst op. Ook ontwikkelde hij een lijn sieraden van porselein met soms een uitstapje naar zilver en koper.

Om een volledig overzicht te krijgen van zijn werken en tentoonstellingen is een bezoek aan zijn site zeker aan te raden. Harry heeft een atelier in Heerhugowaard, maar werkt ook af en toe in zijn woonplaats Bergen.