Fennanda Eleveld

Mijn naam is Fennanda Eleveld (1960). Sinds 2010 woon ik in Bakkum, tegen de duinrand (Castricum) . Mijn atelier bevindt zich in Amsterdam in een oud schoolgebouw in de Baarsjes. Ik spiegel in tekeningen, collages en schilderijen en inktschilderingen mijn waarnemingen van het landschap: bomen en wolken, bergen en rivieren, zeeën en het licht.

Zo wordt, in mijn blik, een wolk tot een bezielde vorm, zo zingt een lichtvlek zich los van zijn naam, zo nemen de rivier en de berg haast mythische gedaantes aan. De (imaginaire) landschappen die zo ontstaan, zijn een reflectie op ons wonderlijke bestaan als mens tussen hemel en aarde. Ze nodigen uit tot een verbinden van wát we zien aan wie we zijn: ‘The river is within us’.

Ik orden het platte vlak intuïtief en speels zodat een landschappelijke ruimte ontstaat door een levendig en haast teder gebruik van technieken. Deze denkbeeldige ruimte kan bewegelijk en vol zijn óf stil en leeg. Het is ruimte die zich intiem en uitnodigend -óf zich wijds en leeg aan ons voordoet.

“Zoals het landschap ons herinnert aan wie wij zijn. Ergens…” schrijf ik in het boekje Ou-Topos waarin ik mijn werk laat zien (uitgave: Heaven & Earth books, 2014)

Sinds 30 jaar ben ik -als beeldend kunstenaar- werkzaam in de kunsteducatie. Ik werk met volwassenen, jongeren en kinderen in opdracht en op eigen initiatief. Sinds 2004 werk ik voor de Hermitage in Amsterdam als docent, beleidsadviseur en (mede-) ontwikkelaar van de Hermitage voor Kinderen, dat bestaat uit een programma in Hermitage School, Hermitage Atelier en Hermitage Academie. Ik ontwikkel programma’s voor de Hermitage voor Kinderen bij lopende tentoonstellingen. In dit Hermitage programma staat Talentontwikkeling in de kunst (vanuit social inclusion) centraal. We maken hier kunstbeschouwing en kunst creëren toegankelijk voor een diverse groep kinderen.