Eric van der Wal

Eric van der Wal maakt naast gouaches voornamelijk grafiek: in het bijzonder hout- en linoleumsneden, alsmede boekobjecten. Het gehele oeuvre van de boekobjecten is in het bezit van het Museum Meermanno-Westreenianum te Den Haag, dat hieruit regelmatig werken tentoonstelt.

Hij is werkend lid van het Kunstenaarscentrum Bergen nh sinds 1962 en is vanaf de oprichting lid van het Grafisch Genootschap Drukkerstroost, daarna van Grafiekgroep Bergen.

Kreeg in 1992 de ‘Sonderpreis des Niedersächsischen Künstlerstipendiums’ van het Nedersaksische Ministerie voor Wetenschap en Cultuur wegens zijn verdienste voor de Duitse literatuur.

Werd in 1994 uitgenodigd gastcolleges te geven aan de University of Art and Design, Helsinki (FIN), tegelijkertijd werd in de oude stadsbibliotheek van Helsinki een expositie van zijn boekobjecten gehouden.

De onderwerpen van zijn grafiek komen voornamelijk uit het Noordhollandse landschap. De vlotbruggen over het Noordhollands Kanaal, de havengebieden van IJmuiden, Den Oever en Amsterdam, later ook de Franse landschappen, in het bijzonder die van Normandië en Picardië, inspireren hem tot het maken van vele kleurenhoutsneden over deze plaatsen. Het zijn vooral de details die hem boeien: de grafiek die hieruit ontstaat, bijna ontdaan van de oorspronkelijke omgeving, zijn als een soort schrifttekens te beschouwen.