Bonnie Severien

 

De interactie tussen natuur en architectuur vormt de basis van de Return to Eden schilderijen.

Een werkelijkheid van planten, weelde en overvloed wordt geconfronteerd met de door de mens gemaakte wereld. Architectuur in de vorm van gebouwen en interieurs, de cultuur, komt letterlijk in aanraking met het organische, de onschuld, de natuur.
In deze Urban Jungle zien we modernistische huizen die in een uitvergrote paradijselijke plantenwereld zijn geplaatst.
Ik laat me inspireren door Bauhaus textiel, weefsels van (traditionele) stoffen, architectonische structuren, texturen van planten en ornamenten uit de Oudheid.

De Urban Nature schilderijen zijn geïnspireerd op de stillevens van Matisse. De planten representeren overvloed, onschuld en de organische wereld. Architectuur staat voor de door de mens gemaakte, lineaire constructies. We zien een gecultiveerde plant, maar die is groot in vergelijking met de architectuur, die heeft het formaat van een maquette. Natuur en architectuur spelen een spel om macht. Volgen de maquettes en geometrische patronen de wetten van de natuur of is het omgekeerd? Neemt de plant de vorm aan van de lineaire structuren?

Bonnie Severien studeerde in 2007 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze ontving vijf maal een nominatie voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, en haar schilderijen werden onder andere tentoongesteld in het Koninklijk Paleis Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag. Onlangs werden schilderijen gepubliceerd in de franse krant Le Monde Diplomatique. Voor modehuis Claudia Sträter maakte ze een aantal kunstopdrachten en haar werk is opgenomen in zowel privé collecties als museum- en bedrijfscollecties in Nederland, België, Engeland en Amerika.