KUNST = EEN VEELKOPPIGE DRAAK
70 JAAR KUNSTENAARSCENTRUMBERGEN
Spraakmakende kunstenaars als Charley Toorop, Constant en Lucebert stonden aan de wieg van KunstenaarsCentrumBergen (KCB). De vereniging biedt sinds 1947 een podium aan beeldend kunstenaars die in Bergen wonen, werken of er een bijzondere band mee hebben. Met de jubileummanifestatie Kunst = een veelkoppige draak viert het KCB zijn 70-jarig bestaan. Een grote overzichtstentoonstelling met werk van de leden, een symposium en tal van podiumactiviteiten zetten de toon in museum Kranenburgh.

Veelkoppig
Het KCB telt ca. 200 leden, een ‘veelkoppig’ gezelschap van professionele kunstenaars waaronder schilders, grafici, beeldhouwers, edelsmeden, componisten, fotografen, schrijvers en theatermakers. Net als hun beroemde pioniers willen ze elkaar inspireren, steunen en versterken, onder meer door samen exposities te maken. Zij waren het die in het verleden de kunstenaars van de Bergense School opnieuw onder de aandacht brachten en bij de Gemeente Bergen lobbyden voor de oprichting van een museum.

Meer dan 150 kunstwerken
De leden van het KCB zijn met meer dan 150 kunstwerken vertegenwoordigd in de tentoonstelling die alle zalen van Kranenburgh vult. Hieronder ook werk van beroemde oud-leden als Constant, Jan Sluijters, Jaap Mooy, Lucebert, Simeon ten Holt en Charley Toorop en van zijn ereleden Kees de Kort en Gerard van der Leeden. Beroemde uitspraken en citaten van leden en oud-leden geven kleur aan onderdelen van de tentoonstelling. Zo is de titel van de tentoonstelling een beroemd citaat van schilder Constant.

In Bergen begon het
Met de tentoonstelling In Bergen begon het besteedt Kranenburgh aandacht aan Bergense kunstenaars als Toorop, Filarski en Colnot die de basis legden voor de oprichting van het KCB in 1947.

Symposium
Tijdens het symposium Autonomie en Engagement op 19 mei geeft een keur aan sprekers een persoonlijke kijk op kunst, kunstenaarschap en de betekenis van de kunstenaarsvereniging anno 2017. Met veel ruimte voor gesprek en verdieping tijdens de paneldiscussie. Het symposium wordt geleid door Elvira van Eijl, kunsthistorica en docent aan de AKI-ArtEZ.

Sprekers zijn: Maarten Doorman, filosoof-dichter | Ruben Jacobs, docent HKU Utrecht en schrijver | Els Cornelis, kunstenaar |  Pleunie Franke, kunstenaar | Tabo Goudswaard, kunstenaar en ondernemer | Adviesbureau Business & Decision, presentatie over autonomie, kunst en autisme.

Verwonderlijke Zondagen, muziek en pop-ups
KCB organiseert tal van podium- en andere activiteiten, o.a. The Artsisters met verrassingspop-ups. Tijdens vier Verwonderlijke Zondagen staan de  thema’s poëzie, literatuur, theater, film, performance en muziek centraal. Data: zo 23 april 2017 | zo  7 mei 2017 | zo 14 mei 2017 | zo 9 april 2017

Actuele informatie over activiteiten en symposium volgt op www.kunstenaarscentrumbergen.nl en www.kranenburgh.nl/agenda. Ook verschijnt een speciale jubileumeditie van de KCB NieuwsUitgave.