TENTOONSTELLING

 

klik op de afbeelding voor meer informatie

 

EINDELIJK TE ZIEN!

Na 4 maanden coronasluiting zal de tentoonstelling BETEKEND eindelijk te zien zijn! Er wordt hard aan gewerkt om de tentoonstelling te verhuizen naar de begane grond van de villa. Te zien vanaf dinsdag 21 juli in Kranenburgh. Let op: openingstijden tussen 13 en 17 uur. Maximum aantal bezoekers: zes tegelijk. 
In de tentoonstelling BETEKEND
staat tekenen centraal – in zowel woord als beeld, en in de meest uiteenlopende vormen. Maar ja, tekenen, wat verstaan we daaronder…Klik hier voor een overzicht.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS

VIRTUEEL KCB

ontdek de tentoonstelling BETEKEND online door op onderstaande afbeelding te klikken voor een rondleiding

film Marcus van Hoorn, muziek Bastiaan Buissink

 

Marcus van Hoorn filmt de KCB tentoonstelling in leeg Kranenburgh, 30 maart 2020

 

klik op het Facebook icoon voor meer KCB informatie

 

 

 

  •  

KUNSTENAARSCENTRUMBERGEN

 

KunstenaarsCentrumBergen | KCB is een stichting voor beroepskunstenaars in het schildersdorp Bergen. De stichting biedt een podium aan beeldend kunstenaars die een bijzondere band met Bergen of de omgeving van Bergen hebben. Het is echter geen verplichting in Bergen of omgeving te wonen of te werken. Het KCB heeft naast werkende leden (kunstenaars-leden) ook kunstlievende leden en donateurs.

Het KCB organiseert het gehele jaar wisselende tentoonstellingen voor zijn leden en gasten en telt zo’n 180 leden. Vanaf het begin vertegenwoordigen de leden allerlei disciplines. Er zijn schilders, componisten, schrijvers, muzikanten, theatermakers, tekenaars, fotografen, beeldhouwers en keramisten. Ook heeft het KCB literaire bundels en elpees uitgebracht.

Het KCB, met veel idealisme door een groep gelijkgestemde Bergenaren in 1947 opgericht, onder meer door de journalist Dirk Klomp, oud-gemeentearchitect Jan Hendrik Roggeveen en burgemeester Willem Huygens en door een aantal  kunstenaars, Constant Nieuwenhuys, Adriaan Roland Holst en Charley Toorop. Tot de bekendste oud-leden behoren, naast de oprichters, Jan Sluijters, Jaap Mooy, Lucebert en Simeon ten Holt. Het KCB biedt een huis aan beoefenaars van veel disciplines: beelden kunstenaars, schrijvers, componisten, podiumkunstenaars, zangers, dichters, fotografen. In de statuten van het KCB staat dan ook als belangrijk doel vermeld het bevorderen en beschermen van de kunst.

Hierdoor komt het dat het KCB de moeder van vele initiatieven is en is geweest op het gebied van de kunsten in de gemeente Bergen. Enkele data: in 1965 werd de Stichting Noordhollands Kunstcentrum (NHKC) opgericht met in de statuten dezelfde doelstelling als het KCB en werd Plein 7 gekocht. Het KCB zorgde voor het beginkapitaal en de hypotheek en het NHKC ging het gebouw beheren. In 1979 werd de stichting Kunstuitleen eveneens door het KCB opgericht. De stichting kreeg een plaats in de inmiddels vrijgekomen ruimte in de kelderverdieping. Rond die tijd begon het NHKC aan collectievorming door aankopen en opdrachten, vooral geïnitieerd door Kees den Tex en David Kouwenaar. In 1993 werd museum Kranenburgh opgericht, wederom op initiatief van werkende leden. Toen in 2013 het vernieuwde Kranenburgh geopend kon worden was dat mede te danken aan de substantiële financiële bijdrage van het KCB door de verkoop van de eigen ruimte op het Plein. Klik op de link voor de videoregistratie uit 2013 van de buitengewone ledenvergadering t.b.v. de overgang van het Kunstenaarscentrum Bergen naar Museum Kranenburgh:

Er is geen enkel vooroordeel dat uiteindelijk niet door de kunst overwonnen wordt. (André Gide)

tentoonstelling in Kranenburgh
KUNST EEN VEELKOPPIGE DRAAK
KCB 70 jaar  –  1947-2017